Hoofdgerecht, vlees, 30 minuten

Januari: boerenkool

Het is tijd voor een klassieker uit de Hollandse keuken. Ik was vroeger eigenlijk nooit zo gecharmeerd van onze eigen cuisine, maar sinds ik zoveel mogelijk probeer creatief te zijn met plaatselijke producten, begin ik ‘m eigenlijk pas te ontdekken!

Een klassieker die bij velen bekend is, is natuurlijk de boerenkoolstamppot. Mocht je het hebben gemist: dat wat jij al van kleins af aan eet, is in de rest van de wereld helemaal hot and happening.  Onze eigen boerenkool, die vlakbij jou groeit, is een superfood. Een mooie gelegenheid om deze traditionele winterse kost in ere te herstellen.

Ook hiervoor geldt: de ingrediënten maken het recept. Ga voor de boerenkool naar de biologische supermarkt en koop de plant zoals ‘ie uit de grond wordt gehaald. En je biologische slager maakt vast hele lekkere rookworst. Daar kun je ook terecht voor wat spek. Als je die in grove blokjes snijdt, krijg je een lekker vettig stamppotje. Voor je het weet maak je een boerenkoolstamppot zoals je nog nooit hebt gegeten!

Boerenkoolstamppot

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • Een kilo boerenkool
  • Een kilo kruimige aardappelen
  • 100 ml halfvolle melk
  • Eventueel mosterd
  • Peper en zout
  • Een rookworst
  • Ongeveer 150 gram spek

Snijd de bladeren van de boerenkool in stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Zet een grote pan op het vuur met veel water erin. Breng het water aan de kook. Voeg de boerenkool en de aardappelen toe, en laat deze ongeveer 15 – 20 minuten koken.

Maak in een andere pan water warm, en laat de rookworst daarin opwarmen. Vooral als je een verse rookworst hebt, is het belangrijk dat het water niet kookt, want dan valt de rookworst uit elkaar.

Snijd ondertussen het spek in blokjes, en bak deze in een koekenpan (boter heb je niet nodig).

Giet de boerenkool en aardappels af. Laat een klein beetje kookvocht achter, en voeg de melk toe. En stampen maar! Je bepaalt zelf hoe grof of fijn je de stamppot wilt hebben. Roer de spekjes door de stamppot. Als je het vet van de spekjes aanlengt met een beetje water, heb je jus.

Serveer de stamppot op een bord met een kuiltje in het midden met wat jus, en een stukje rookworst. Smullen maar!

Boerenkoolstamppot