Nagerecht, vegetarisch, 45 minuten

Als je weleens in Toscane bent geweest, heb je daar vast cantuccini gegeten: harde koekjes die de Italianen in de vin Santo dopen. Na een etentje zijn deze cantuccini een heerlijke afsluiter. Lekker met een dessertwijn, bij de koffie of bij zabaglione. Ik heb een recept genomen van Allerhande. Het maken van deze cantuccini is zo gemakkelijk, en het resultaat zal in de smaak vallen! Houd wel een beetje de oven in de gaten, want je wilt knapperige cantuccini die niet te doorbakken zijn.

Cantuccini

Wat heb je nodig:

  • 3 eieren
  • ongeveer 350 g bloem
  • 120 gram suiker
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 biologische citroen
  • 150 gram amandelen
  • 3 el halfvolle melk

Dit recept is voldoende voor ongeveer 30 – 35 cantuccini. Lekker veel dus! In een vershoudzakje kun je de cantuccini rustig een week bewaren.

Splits twee eieren. Meng het eiwit met het derde ei. Bewaar de dooier. Doe 300 gram bloem bij de eieren, samen met de suiker en het bakpoeder. Als je een goede garde gebruikt, hoef je de bloem niet te zeven. Rasp de citroen. Omdat je de schil gebruikt, zou ik biologische (onbespoten) citroenen gebruiken. Meng het citroenrasp met het eimengsel en voeg de amandelen toe. De amandelen kun je gewoon heel laten. Meng alles totdat je een soepel deeg hebt. Het deeg mag een beetje moist zijn, maar als het teveel aan je handen blijft kleven, kun je wat bloem toevoegen.

Verwarm de oven voor op 180°. Strooi wat bloem op het keukenblad en op je handen. Maak twee langwerpige rechthoeken van het deeg, zoals op de foto. Het deeg rijst nog wat in de oven, dus de vormen mogen best dun zijn. Leg de vormen op een bakplaat met bakpapier, en bestrijk ze met een ei kwastje met een mengsel van de melk met het eigeel. Bak de cantuccini ongeveer 20 minuten in de oven. Houd ze goed in de gaten en neem ze er eventueel eerder uit. Haal de cantuccini uit de oven en snijd ze voorzichtig (met ovenwanten aan) in schuine plakjes ter dikte van een plakje cake. Leg alle koekjes plat en bak ze nog ongeveer 10 minuten totdat ze knapperig zijn. Je kunt de cantuccini warm eten, maar afgekoeld zijn ze lekker knapperig. Buon appetito!