Bijgerecht, vegetarisch, 40 minuten

Februari: rode biet, pastinaak

Voor de lekkere trek rond 4 uur ’s middags is deze chips met humus ideaal. Het recept voor chips van rode biet met bietenhumus komt uit het boek Puur Eten van Pascale Naessens, deze zag ik in Delicious. Ik heb er chips van pastinaak aan toegevoegd, en een mix van gewone humus en bietenhumus. Niet alleen is dit recept zo erg smaakvol, maar het ziet er ook kleurrijk uit.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 grote rode bieten (of 4 gekookte rode bieten)
  • 1 pastinaak
  • Een scheut olijfolie
  • Een blik kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • Tabasco
  • Zout en peper

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de rode bieten en schrob ze schoon. Snijd de bieten in hele dunne plakjes. Ik heb het geprobeerd met een dunschiller, maar toen werden ze te dun. Dan branden ze snel aan. Maar: hoe fijner, hoe beter. Was de pastinaak en snijd ook deze in hele dunne plakjes.

Schenk een goede scheut olijfolie op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de plakjes biet en de plakjes pastinaak op de bakplaat. Houd een paar plakjes biet over voor de humus. Smeer wat olijfolie op de bovenkant van de groenten. Bak de groenten ongeveer 20 – 25 minuten. Houd ze goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden. Haal de chips van rode biet en pastinaak uit de oven en leg ze op keukenpapier. Bak de volgende lading op dezelfde wijze.

Voor de humus laat je de kikkererwten uitlekken. Het vocht doe je in een bakje. Meng de kikkererwten met de knoflook in een blender. Voeg beetje bij beetje het vocht toe. Ik heb ongeveer de helft van het vocht uit het blikje gebruikt. Voeg wat zout en peper en tabasco toe, en schenk er flink veel olijfolie bij. De humus moet een dikke pasta worden, maar wel vloeibaar.

Schep de helft van de humus in een bakje. Voeg aan de andere helft een paar plakjes rode biet toe, en meng totdat je een roze mengsel hebt.