Bijgerecht, vegetarisch, 25 minuten

En vooruit, nog een recept met cranberries! Ik vond de inspiratie voor dit recept op ZTRDG. Dat recept heb ik een beetje aangepast. Chutney ken ik vooral met mango, maar ik ben helemaal fan van dit recept. Ik heb meteen twee potjes chutney gemaakt, en smeer het overal op / bij! Cranberry chutney smaakt een beetje hartig, door de uien. Je kunt het als broodbeleg gebruiken, eten bij aardappels, of door de salade doen.

Wat heb je nodig:

  • Een halve zak cranberries
  • Een ui
  • Een appel
  • Een grote biologische sinaasappel
  • Grote scheut rijstsiroop
  • Witte wijnazijn
  • Speculaaskruiden
  • Een handje rozijnen
  • Olijfolie

De cranberry chutney maak je op dezelfde manier als de cranberry compote. Het enige verschil is dat er ui doorheen zit. Snipper de ui en fruit deze met een klein beetje olijfolie. Doe een klein scheutje water in een pan en voeg de cranberries toe. Als je ze opwarmt, zul je zien dat de cranberries een voor een openspringen. Blijf roeren totdat alle cranberries kapot zijn en je een moes hebt. Als het droog wordt of dreigt aan te branden, voeg je gewoon wat meer water toe. Schil de appel in kleine stukjes. Rasp de sinaasappel en pers deze uit. Voeg de appel, het sinaasappelsap en het sinaasappelrasp toe aan de cranberries. Voeg daarna naar smaak wat rijstsiroop, witte wijnazijn, kaneel en eventueel speculaaskruiden toe. Blijf ondertussen goed proeven. Laat dit op een klein vuurtje zo’n 15 minuten inkoken. Pureer het mengsel met een staafmixer. Et voilà: cranberry chutney!