Bijgerecht, vegetarisch, 25 minuten

Cranberry wordt natuurlijk veel gegeten met Kerst. Het is niet echt een vrucht voor januari, komt ook niet uit Nederland, maar toch ben ik met creatief geweest met cranberry. Waarom? Heel eenvoudig, er waren na Kerst nog veel cranberries over in de supermarkt, en die waren in januari in de aanbieding. Met cranberry kun je veel meer doen dan het koken met wat suiker en er saus van maken. Het heeft een vrij scherpe fris-zure smaak die je in veel gerechten kunt toepassen. Je zult ze wel altijd iets zoeter moeten maken, anders zijn ze wel erg heftig!

Ik heb een cranberry compote gemaakt. Dat is een heerlijk bijgerecht. Je kunt het in de yoghurt doen, gebruiken als basis voor smoothies, gebruiken als saus voor vlees. Als je dit in het weekend rustig kookt, ruikt je hele huis lekker. De compote doe je vervolgens in een Weckpotje, en die kun je rustig een week bewaren in de koelkast.

Wat heb je nodig?

  • Een halve zak cranberries
  • Een appel
  • Wat kaneel
  • Een grote biologische sinaasappel
  • Een scheut rijstsiroop of agavesiroop
  • Een scheut witte wijnazijn
  • Eventueel wat speculaaskruiden

Doe een klein scheutje water in een pan en gooi daar de cranberries bij. Als je ze opwarmt, zul je zien dat de cranberries een voor een openspringen. Blijf roeren totdat alle cranberries kapot zijn en je een moes hebt. Als het droog wordt of dreigt aan te branden, voeg je gewoon wat meer water toe. Schil een appel in kleine stukjes. Rasp de sinaasappel en pers deze uit. Voeg de appel, het sinaasappelsap en het sinaasappelrasp toe aan de cranberries. Voeg daarna naar smaak wat rijstsiroop, witte wijnazijn, kaneel en eventueel speculaaskruiden toe. Blijf ondertussen goed proeven. Laat dit op een klein vuurtje zo’n 15 minuten inkoken. Pureer het mengsel met een staafmixer. Et voilà: cranberry compote!