Hoofdgerecht, vlees, 2 uur 

Slow Saturday

Buiten regent en stormt het, ideaal weer om een hele grote pan soep binnen op het vuur te zetten en die op de bank op te eten. Vandaag een recept uit de Hollandse keuken: erwtensoep. Zelf erwtensoep maken is leuk om te doen en je mag na afloop best trots zijn dat je de soep helemaal zelf hebt gemaakt. Met dit recept kun je zo’n 10 keer erwtensoep eten als hoofdgerecht. Ideaal, want wat je over hebt, kun je invriezen en opwarmen als het buiten weer koud en regenachtig is.

Wat heb je nodig:

– 2 winterpenen

– 3 uien

– 2 prei

– 4 aardappels

– 1 knolselderij

– 2 pakken spliterwten van 500 g

– 1 rookworst

– 200 g zuurkoolspek

– 300 g karbonade

– 2 laurierblaadjes

Erwtensoep  Erwtensoep

Zet een grote pan met vier liter water op het vuur. Spoel de spliterwten. Voeg de spliterwten, het spek en de karbonade toe aan het water. Laat dit op een laag vuurtje ongeveer 15 minuten trekken. Schuim dat ontstaat, schep je weg met een schuimspaan. Schil de uien, prei, aardappels en knolselderij en snijd ze in kleine stukken. Voeg de groenten toe. Laat alles op een laag vuurtje staan, ongeveer 1,5 uur. Als de soep te droog wordt, voeg je nog wat water toe.

Erwtensoep

Schep de karbonade en het spek uit de soep. Snijd het spek in kleine blokjes. Pluk het vlees van de karbonade van het bot en haal dit uit elkaar zodat je draadjes krijgt. Voeg de spek en de karbonade weer toe aan de soep. Snijd de rookworst in dunne plakjes en doe deze in de soep. Laat nog ongeveer 15 minuten staan. Voeg wat peper en zout aan de soep toe en je erwtensoep is klaar om opgegeten te worden. Enjoy!