Het is weer weekend. Zin in een dagje rustig je ogen uitkijken en je smaakpapillen opwarmen? Ga eens naar de Haarlemmerstraat. De Haarlemmerstraat is een waar paradijs voor de foodie, vol met heerlijke adressen. Ik heb een paar aanraders voor je geselecteerd.

Begin voor een ontbijtje bij VINNIES (Haarlemmerstraat 46). Hier kun je terecht voor een cappuccino en granola met yoghurt. In dit fijne pand met huiskamersetting kun je de dag rustig beginnen. Neem een tijdschrift uit de vensterbank, en zak met je koffie weg in de bank. Ook fijn: al het eten is biologisch.

VINNIES

Vinnies VINNIES

Met het ontbijt achter de kiezen is het tijd om te gaan shoppen. Sla Caulils (Haarlemmerstraat 115) zeker niet over. In deze geweldige winkel adviseert Maarten je over welke vleeswaren of kaas je het beste ’s middags aan de borreltafel kunt serveren. Hij kent alle producenten, en heeft alleen het beste. Wil je ter plekke proeven? Dat kan bovenin de winkel. Of wil je ’s avonds een bijzonder biertje schenken met bijpassend gerecht? Spreek Pepijn aan, 1 van de slechts 36 biersommeliers die Nederland rijk is!

Caulils

Caulils Caulils

Ben je op zoek naar een culinair cadeau voor iemand, of wil je een verse biologische maaltijd meenemen? Ga dan naar STACH (Haarlemmerstraat 150). Alleen al vanwege mooie interieur is deze vrolijke winkel een bezoekje waard. Je kunt je eten van ontbijt tot avondeten hier kant en klaar meenemen. Alles is biologisch, vers en gemaakt met groenten van het seizoen.

STACH

 

Op zoek naar een olijfolie die precies past bij je lievelingsgerecht? Dan ben je bij Meeuwig & Zn (Haarlemmerstraat 70) aan het juiste adres. Uit grote vaten wordt je olijfolie in een mooie glazen fles geschonken. En als het op is, kom je de fles gewoon weer bijvullen.

Meeuwig & Zn

Bij Ibericus (Haarlemmerstraat 93) waan je je in Barcelona. Deze winkel is gericht op één product: de Iberico-ham. Overal hangen en liggen hammen, die met een lang en dun mes in hele fijne plakjes worden gesneden. Leuk voor als je iets te vieren hebt (de ham is niet goedkoop, wel bijzonder).

Ibericus

Voor wijn kun je terecht bij Chabrol (Haarlemmerstraat 7). Vertel gerust wat voor wijn je graag drinkt, dan zoeken zij een fles die je zal bevallen. Alle flessen zijn met veel aandacht en liefde geselecteerd, en iedere wijn is uniek.

Chabrol

Dan zijn er nog twee adressen die net buiten de Haarlemmerstraat liggen, die ik je niet wil onthouden.

Als je na het shoppen toe bent aan een lunch, ben je bij Gebr. Niemeijer (Nieuwendijk 35) aan het goede adres. Laat je niet afschrikken door de toeristische Nieuwendijk: eenmaal binnen waan je je in een Franse patisserie. Het mooie interieur met plafondschildering valt meteen op. Gebr. Niemeijer heeft heerlijk Frans brood. Het brood wordt iedere dag vers gebakken. Gebr. Niemeijer verkoopt desembrood en gistbrood. En allerlei Franse zoetigheid: macarons, éclairs, mille feuille. Zelfgemaakt en zonder toevoegingen. Je kunt hier heerlijk zitten en blijven hangen voor een luie zaterdagmiddag. Neem de kaasplank met wat van het heerlijke stokbrood.

Gebr Niemeijer

Gebr Niemeijer Gebr Niemeijer

Bij Tea Bar ten slotte heb je meer dan 100 soorten thee, die je zelf kunt scheppen. Van deze vrolijke winkel aan de Haarlemmerdijk 71 krijg je direct zin in een grote kop thee.

Tea Bar

 

Tea Bar Tea Bar