Tom en Martijn jagen. Vlakbij Schiphol. Op ganzen. Van die ganzen maken ze allerlei producten en die zijn heerlijk. Dat is het korte verhaal.

Het iets langere verhaal: er zijn in Nederland ontzettend veel ganzen. Eigenlijk zijn er teveel ganzen. Die ganzen zorgen op allerlei manieren voor overlast. Bij de boeren vreten ze al het gras op en kakken ze zijn hele veld vol, en op Schiphol moeten ze continu worden weggejaagd of afgemaakt zodat ze niet in de motoren van vliegtuigen terechtkomen. Kortom: ze kosten ontzettend veel geld.

Op die ganzen moet dus worden gejaagd. Zo houd je het veld in bloei en schoon, en de vliegtuigmotoren ook. Voor sommige mensen heeft jagen een beetje een nare bijsmaak, alsof jagers psychopaten zijn die ervan genieten dieren neer te schieten. Dat is niet terecht. Veel jagers zijn mensen die graag in de natuur zijn. Ze jagen op dieren om populaties in stand te houden. Dat is een belangrijke taak, omdat evenwicht in populaties verstrekkende gevolgen kan hebben op het landschap. In dit indrukwekkende filmpje kun je bijvoorbeeld zien hoe wolven in een nationaal park in Amerika zelfs de loop van een rivier veranderden:

Jagen mag je ook niet zomaar. Je hebt een cursus nodig, en je moet je aan allerlei regels houden. Die regels verschillen per provincie, dus je kunt als jager beter niet op de rand van twee provincies gaan staan.

Maar, zoals gezegd, Tom en Martijn jagen op gans. Ze zagen al die ganzen die werden geschoten, en waar vervolgens niets mee werd gedaan. Veel ganzen werden weggegooid. En dat vonden Tom en Martijn jammer. Daarom zijn ze zelf gaan experimenteren en hebben allerlei producten gemaakt van gans. Eerst in eigen keuken. Daarmee gingen ze op lokale markten staan. Mensen vonden het ganzenvlees zo lekker, dat ze steeds verder groeiden en professioneler werden. Nu kun je hun ganzenworst eten bij Wilde Zwijnen, en hun rillette van gans bij Le Garage. Ik heb beide geproefd: heerlijk.

Gebr. de Wolf (www.gebroedersdewolf.nl)

Gebr. de Wolf