Voorgerecht, vlees, 3 uur

Slow Saturday

Soep is het ideale comfort food. Het is gemakkelijk te maken en smaakt altijd goed. En een pan soep op het vuur heeft ook iets gezelligs. Voor deze Slow Saturday wilde ik eens soep helemaal zelf maken. Dat begint bij de basis: bouillon. Zelf bouillon maken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is tijd. En laat daar nu de Slow Saturday voor zijn! Ik heb gekozen voor kippenbouillon. Je kunt ook groentebouillon maken, dan laat je gewoon de soepkip weg. Het recept is gebaseerd op een recept van Ainsley Harriott, de enthousiaste presentator van Ready Steady Cook.

Tip: maak lekker veel bouillon. Je kunt het invriezen en weer ontdooien als je soep wilt maken.

Wat heb je nodig:

  • 1 soepkip (die kun je bij de slager halen)
  • 2 preien
  • 3 rode uien
  • 3 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 venkelknol
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblad
  • Zout en peper

Snijd de prei in ringen. Snijd de rode uien, de wortelen en de venkelknol in stukken. Warm een grote pan met veel water (ongeveer 2 liter) op. Leg de soepkip daarin. Voeg alle ingrediënten toe aan het water en zet het op een laag vuurtje. Laat de bouillon ongeveer 2 ½ uur trekken. Schep dan het schuim weg met een schuimspaan. Haal de soepkip uit de bouillon. Deze kun je plukken en gebruiken in andere gerechten. Haal ook de groenten uit de bouillon. Die kun je bijvoorbeeld verwerken in een groentetaart (zie mijn recept voor groentetaart). De bouillon ga je vervolgens zeven. Dit kun je doen door de bouillon door een theedoek te laten lopen. Ten slotte ga je de bouillon ontvetten. Dit doe je door de bouillon te laten afkoelen. Het vet gaat dan naar boven. Je kunt het gestolde vet dan zo wegscheppen. Gebruik de bouillon direct als basis voor een soep, of vries deze in.