Dit is Corneel. Samen met zijn broer en zijn vader runt hij boerderij Buitenverwachting in Hoogmade, vlakbij Leiden.

Op de boerderij houdt hij dieren en heeft hij een moestuin. Binnenkort is er een mooie gelegenheid om boerderij Buitenverwachting te bezoeken: dan vindt de koeiendans plaats. Dat is de eerste dag waarop de koeien uit hun stal gaan. Het is een feestelijke dag, het begin van de lente. De koeien gaan uit hun dak als ze naar buiten gaan. Vroeger vierde de familie van Corneel dat moment al door er met z’n allen naar te kijken. Nu kan iedereen komen kijken die wil. Via de koe-alert (http://www.landvanwijkenwouden.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=149:koe-alert&catid=9:nieuws&Itemid=79)n kun je zien op welke boerderij wanneer de koeiendans plaatsvindt. De boeren weten kort van tevoren wanneer de koeien naar buiten kunnen, omdat dit afhangt van het weer. Houd dus de alert in de gaten als je er een keer bij wilt zijn.

De koeien staan in de winter binnen omdat ze anders het gras vertrappen. Dat gras is nodig omdat de koeien het eten, en omdat het zorgt voor evenwicht van de grond (het houdt ook de CO²-uitstootgassen vast die in de veengrond onder het gras zitten).

De boerderij bestaat al sinds de 19e eeuw. De boerderij was oorspronkelijk een kaasboerderij die gepacht werd door de familie van Corneel. De vader van Corneel kocht de boerderij op een goed moment, en nu wordt er van alles gemaakt wat Corneel en zijn familie leuk lijkt.

boerderij Buitenverwachting  boerderij Buitenverwachting boerderij Buitenverwachting

Bij de boerderij staat een kleine stal (aan de overkant van de straat is nog een grotere stal). In de stal heeft Corneel koeien met kalfjes, en geitjes. De geitjes hebben net kleintjes gekregen. In boerderij Buitenverwachting blijven de kalfjes bij de koe. Bij veel boerderijen worden de kalfjes al snel van de koe gescheiden. Dat is heftig voor de koe. Hier blijft het kalfje eerst lang bij de koe drinken, en blijft daarna in een andere stal in dezelfde ruimte. Ook is Corneel bezig met het fokken van koeien die worden geboren zonder hoorns, zodat de hoorns niet meer hoeven te worden weggehaald

boerderij Buitenverwachting  boerderij Buitenverwachting  boerderij Buitenverwachting

De geiten zijn begonnen als een experiment. Geiten bleken gemakkelijk te houden te zijn, en intelligente dieren (je kunt er veel meer contact mee maken dan met bijvoorbeeld schapen). De geiten worden gehouden voor het vlees en de melk. De broer van Corneel, Bas, heeft via cursussen geleerd kaas te maken, ook van geitenmelk. De geiten worden voor het vlees geslacht door een slager in de buurt. Er zijn niet veel slagers meer die zelf ook slachten, de slager van boerderij Buitenverwachting beheerst het ambacht nog zelf.

Welke dieren er op de boerderij worden gehouden, hangt ook af van toevalligheden. Laatst vroegen een paar bezoekers naar een specifiek varken, het Mangalica-varken. Dit van oorsprong Hongaarse varken heeft een lange wolvacht, en heel vet vlees. Corneel heeft toen de varkens gekocht met een soort crowdfunding: mensen met interesse in het vlees konden bijdragen aan het kopen en grootbrengen van de varkens. Na een tijd gingen de varkens naar de slager, voor wie zo’n exotisch varken best een uitdaging was. Iedereen kon toen naar de boerderij komen en kreeg een pakket varkensvlees mee.

Bij lekker weer is een bezoekje aan deze boerderij zeker de moeite waard. Ieder weekend is er open huis en kun je kaas, vlees en groenten van de boerderij kopen. Of kom kijken naar de dans van de koeien, gegarandeerd een feest!

Boerderij Buitenverwachting

Vlietkade 2, Hoogmade

www.boerderijbuitenverwachting.nl