Lunch, vegetarisch, 50 minuten

Maart: prei

Als je een dag thuis luncht, is dat een uitstekende gelegenheid om eens uit te pakken. Deze linzensalade met prei is een klein feestje. En je kunt de salade prima thuis maken en meenemen. Je kunt hiervoor linzen uit een potje nemen, of gedroogde linzen die je de avond van tevoren in koud water welt. Deze salade smaakt goed met een gepocheerd ei. Mocht je nog nooit een ei gepocheerd hebben: het klinkt ingewikkelder dan het is en het resultaat mag er zijn!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 150 gram linzen
  • 2 eieren
  • 50 gram jonge geitenkaas

Spoel de linzen schoon. Als er kleine steentjes tussen de linzen zitten, haal je die er tussenuit. Kook de linzen. Als je gedroogde linzen eerst laat weken, is de kooktijd korter. De linzen hebben een lange kooktijd: bruine of groene linzen hebben ongeveer 45 minuten nodig.

In de tussentijd schil en snipper je de ui. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Snijd de prei in ringen en voeg deze toe. Bak de prei totdat deze glazig wordt.

Pocheer de eieren. Dit doe je als volgt. Breng een grote hoeveelheid water aan de kook en voeg een scheut witte wijnazijn toe. Dan maak je een draaikolk door met een lepel te roeren. Als je de lepel eruit haalt, moet het water nog steeds bewegen. Dan breek je het ei kapot. Doordat het water ronddraait, blijft het ei bij elkaar. Kook het ei 3 – 4 minuten. Voor gepocheerde eieren is het overigens van belang dat de eieren zo vers mogelijk zijn.

Giet de linzen af. Doe de prei en linzen op een bord. Verkruimel wat geitenkaas over de salade en leg het gepocheerde ei erop. Fijne lunch!

Linzensalade