Nagerecht, vegetarisch, 50 minuten (+ 4 uur wachten)

Deze taart is ontzettend feestelijk, gemakkelijk te maken en hoeft niet in de oven! Ik heb het recept uit het tijdschrift foodies. Als je een feestje of diner hebt, kun je de taart al van tevoren maken. Ideaal, en het ziet er heel leuk uit. Ik heb de taart gemaakt met zwartebessenjam (in het recept staat rodebessenjam, die kon ik niet vinden). Je kunt ook vijgenjam gebruiken. Ik heb het recept iets aangepast door iets minder suiker te gebruiken en vanille toe te voegen.

Wat heb je nodig voor een taart:

  • 350 gram verse vijgen (kijk of de groentenboer ze verkoopt, in augustus of september kun je soms vijgen uit Nederland krijgen)
  • 1 grote eetrijpe mango
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • Een pak beschuit
  • 200 ml slagroom
  • 5 el acaciahoning (je kunt ook rijstsiroop gebruiken)
  • 5 el zwartebessenjam
  • Een beetje olie
  • 125 gram boter
  • 100 gram walnoten
  • 8 blaadjes gelatine
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Een beetje vanille
  • Een springvorm

Vet de springvorm in met wat keukenpapier in met olijfolie. Snijd de walnoten in grote stukken. Smelt de boter in een pan. Verkruimel de beschuiten. Ik deed dit door steeds een beschuit in een boterhamzakje te doen, en daar met een deegroller overheen te rollen. Meng de walnoten en het beschuit in de boter, totdat je een bal krijgt. Druk met je vingers dit mengsel in de taartvorm. Zet de taartbodem ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Ondertussen maak je het mangomengsel. Daarvoor week je de gelatineblaadjes ongeveer 5-10 minuten in koud water. Als je warm water gebruikt, lossen ze al helemaal op. Snijd de mango in kleine stukjes. Pureer de stukjes mango met een staafmixer. Doe de yoghurt, suiker, vanillesuiker en vanille in de mangopuree en roer deze. Knijp de gelatine uit en los die op in een pan op laag vuur. Haal de pan van het vuur. Roer wat van het mengsel door de gelatine. Gooi dan het gelatinemengsel door de mangopuree. Zit dit mangomengsel ongeveer 15 minuten in de koelkast.

Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom met een spatel voorzichtig door het mangomengsel. Hoe voorzichtiger je bent, hoe luchtiger het mengsel blijft. Giet dit mengsel over de taartbodem en strijk het glad met de spatel. Zet dit ongeveer 4 uur in de koelkast.

Was de vijgen en snijd ze in vier stukken. Verwarm in een pannetje de jam en rijstsiroop. Blijf goed roeren. Voeg de vijgen toe, en zorg dat alle vijgen goed bedekt zijn met jam. Laat dit mengsel afkoelen en giet het over de taart heen. Voilà: mango-vijgentaart!