Verhalen

Oude Meesters

Als je lekkere olijfolie wilt, moet je bij Meeuwig & Zn zijn. De winkel bestaat nu zo’n 20 jaar. Bettine werkt er vrijwel sinds het begin. Toen lag de Haarlemmerstraat nog niet bepaald in een goede buurt, en “hiernaast zat een kunstgebittenreparateur”. Manfred Meeuwig begon de winkel destijds met vier vaten olie. Nu zijn het er zestien. De producenten van de olie kennen ze persoonlijk. Dat zijn vaak kleine boeren. Een olijfolie komt al die tijd al van dezelfde producent. Destijds op goed geluk naar Italië gereden. De olijfolie uit Sicilië kwam er drie jaar later ook bij toeval bij: een Siciliaan die op vakantie was in Nederland, zag de winkel en bood zijn olijfolie aan. Dit jaar was de oogst mager door het slechte weer: minder olijven, dus minder olie. Dus nu gaan ze naar Kreta om daar met olijfolieboeren te praten – daar was het wel goed weer.

Meeuwig & Zn.

Wat maakt de smaak van een olijfolie? Dat is in eerste instantie de olijf zelf. Daarnaast speelt het moment van plukken een rol. Zo plukken ze de olijf in Italië meestal al na een paar maanden. De olijf is dan nog jong, en smaakt licht en grassig. En de olie dus ook. In Spanje is de olijf twee maanden ouder als ‘ie geoogst wordt, en dus ook voller en vetter. Ook de grond en de weersomstandigheden spelen een rol, net als bij wijn.

Wat deze winkel uniek maakt, is de service. Hier word je te woord gestaan door mensen met kennis van zaken. En je mag alles proeven. Veel mensen die langskomen, blijven komen. Want “als je eenmaal goede olijfolie hebt geproefd, wil je niet meer terug – hetzelfde geldt voor tonijn”, aldus Bettine.

Meeuwig & Zn

 

Meeuwig & Zn, Haarlemmerstraat 70

www.meeuwig.nl