Hoofdgerecht, vlees, circa 1 uur en 40 minuten

Slow saturday

Als je een etentje hebt, maak je met deze ossobuco zeker indruk. En het is niet moeilijk om te maken! Begin ’s middags met de voorbereidingen, dan heb je bijna geen omkijken meer naar dit gerecht als de gasten er zijn: je kunt ’s middags al de groenten snijden en stoven, en de kalfsschenkel voorbereiden. Als je begint aan het voorgerecht, laat je de kalfsschenkels zachtjes stoven. Dit recept komt van Jamie Oliver, uit Jamie Magazine. Ik heb het een beetje aangepast, en gebruik kalfsschenkels in plaats van varkensschenkels.

Wat heb je nodig (4 personen):

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • Olijfolie
  • 4 kalfsschenkels
  • Wat bloem
  • Een glas rode wijn
  • Een blik tomaatblokjes (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Wat verse tijm
  • Een biologische citroen

Schrap de wortel. Snijd de ui, wortel en selderij in kleine blokjes. Pers de knoflook. Fruit de groenten in een grote pan met wat olijfolie. Zorg ervoor dat de groenten overal goed glazig zijn, dat duurt ongeveer 8 minuten. Strooi wat peper en zout door de bloem. Dep de kalfsschenkels droog met wat keukenpapier, en bedek de kalfsschenkels met een dun laagje bloem. Bak de kalfsschenkels in olijfolie totdat ze aan alle kanten aangebakken zijn. Dat duurt ongeveer 15 minuten. Voeg de kalfsschenkels bij het groentemengsel. Doe daar het glas wijn bij, voeg het blikje tomatenblokjes en het blikje tomatenpuree toe, doe wat verse tijm bij het mengsel en voeg tenslotte wat rasp van de schil van de citroen toe. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de kalfsschenkels ongeveer 1 ½ uur stoven. Daarna is het vlees wat meer losgekomen van het bot, waardoor je een Asterix en Obelix achtige kluif hebt. Lekker met een simpele salade met wat tomaten en balsamico-azijn.

Wijntip: Buon Tempo, Rosso di Montalcino (2010)

Bij de ossobuco mag best een stevige rode wijn, in dit geval een Toscaan. Deze sangiovese smaakt naar rood fruit, met veel kersen.

Ossobuco