Ontbijt, vegetarisch, 3 uur

Slow Saturday

Het is weer bijna Pasen! Ik word altijd erg vrolijk van een eettafel vol met lekker eten en felle kleurtjes. Dit keer voor de Slow Saturday dan ook een zelfgemaakte paasbrunch: een tropische smoothie, een paasbrood en een brioche met kweeperenjam.

Het recept voor de brioche komt uit foodies. Ik wilde ook graag zelf een keer een paasbrood maken. Dit paasbrood is een broodvariant met amandelspijs van de Italiaanse panettone: een soort luchtige cake die met Kerst en Pasen wordt gegeten. Het recept is geïnspireerd op een panettonerecept van Ciao Tutti (het recept voor die heerlijke panettone vind je hier: http://ciaotutti.nl/italiaans-eten/recepten/bak-je-eigen-panettone/). Je kunt de jam, brioche en het brood een dag van tevoren maken – dan hoef je alleen vlak voor de brunch even de tropische smoothie in de blender te maken.

Paasbrunch  Paasbrunch

Wat heb je nodig (voor 8 personen):

Voor de tropische smoothie:

  • 1 liter karnemelk
  • 400 ml kokoswater
  • 250 gram mango
  • 250 gram aardbeien

Voor de kweeperenjam:

  • 1 kweepeer
  • 7 gram agar agar (of 2 blaadjes gelatine)
  • 50 ml agavesiroop (of 50 gram suiker)

Voor de brioche:

  • 40 ml melk
  • 3 eieren
  • 250 gram bloem
  • 225 gram boter
  • 1 tl suiker
  • Snufje zout
  • ½ zakje droge gist

Voor het paasbrood:

  • 125 ml melk
  • 300 gram bloem
  • 2 zakjes gist (à 7 gram)
  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 3 eidooiers
  • 50 gram sukade (gekonfijte citroenschil)
  • 100 gram amandelspijs
  • 75 gram rozijnen
  • 50 ml marsala
  • snuf zout

Begin met het maken van de brioche en het paasbrood.

Paasbrood:

Voor het paasbrood laat je eerst de rozijnen wellen in de marsala. Verwarm de rest van de melk in een pannetje tot deze halfwarm is. Schenk de melk over het gistmengsel. Rasp de schil van de sinaasappel. Voeg de boter, suiker, 2 eidooiers, zout, sukade, rozijnen en sinaasappelrasp toe aan het gistmengsel. Kneed het deeg goed door.

Verwarm de oven voor op 165°C. Vet een ovenschotel in met boter. Leg het deeg plat op het aanrechtblad en plaats het amandelspijs in het midden. Vouw het deeg dicht zodat het amandelspijs middenin het brood zit. Bestrijk het deeg met een eidooier.

Zet het paasbrood ongeveer een uur in de oven. Je kunt het eten als het nog warm is, maar koud gaat ook prima. Lekker met wat boter.

Brioche:

De brioche maak je als volgt. Verwarm de melk in en steelpannetje tot hij lauw is. Roer het gist en het zout door de melk. Voeg de eieren toe aan de melk en roer goed dor elkaar. Zeef de bloem in een kom. Schenk de melk over de bloem en kneed dit mengsel ongeveer 15 minuten met een handmixer (met deeghaken).

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Meng de suiker door de boter en kneed dit tot een soepel geheel. Doe de boter bij het deeg, kneed dit een paar minuten door. Leg een vochtige doek over de kom en laat het deeg rijzen op een warme plaats. Ze het daarna nog ongeveer een uur in de ijskast.

Strooi wat bloem op het aanrechtblad. Kneed het deeg daarop en vorm er een langwerpige rol van. Vet een ovenschoteltje of cakeblik in met boter en bestuif daarna met bloem. Leg het deeg in de ovenschotel en bestrijk met een eidooier. Laat het deeg nog ongeveer een half uur rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 175°C. Bak de brioche in ongeveer 35 minuten.

Kweeperenjam:

Ga dan verder met het maken van de kweeperenjam. Ik heb gekozen voor een variant zonder geraffineerde suikers. Door de agavesiroop wordt de jam vrij vloeibaar, daarom kun je het beste agar agar of gelei toevoegen. Zet een pannetje met veel water op laag vuur. Snijd de kweepeer in vieren en verwijder het klokhuis. Je hoeft de peren niet te schillen. Ongekookte kweeperen zijn niet te eten, daarom moet je ze eerst rustig zacht laten koken. Laat de kweeperen ongeveer 1 ½ uur op een laag pitje koken. Giet de peren af en voeg de agavesiroop toe. Roer goed door en warm de jam nog steeds op een laag pitje op. Gebruik een staafmixer om de peren te pureren. Voeg een klein beetje water toe, en wat agar agar. Laat de jam nog 10 – 15 minuten opwarmen. Haal daarna de pan van het vuur en laat de jam afkoelen en indikken. Met dit recept krijg je een vrij dikke jam, meer een gelei. Die is nog steeds smeerbaar en ook heel geschikt om op een later moment bij een kaasplankje te eten.

Tropische smoothie:

Tot slot maak je de smoothie. Dat is heel eenvoudig: doe alle ingrediënten in de blender en meng ze totdat je een egaal lichtoranje sap hebt.

Dan maak je de tafel op met een vrolijk tafelkleed, gekleurde servetten en een bos bloemen. Fijne brunch!