Voorgerecht, vegetarisch, 40 minuten (+ 30 minuten wachten)

Slow saturday

Vandaag is het zaterdag, ofwel slow saturday. Op slow saturday staat een gerecht hoofdrol dat zijn tijd nodig heeft. Heerlijk voor de zaterdag dus: boodschappen doen, muziekje aan en koken maar!

Dit recept heet Mandilli di Seta, ofwel ‘zijden-zakdoekjespasta’. Als je deze pasta goed maakt, is ‘ie flinterdun en daarom zo soepel als een zijden zakdoekje. De zelfgemaakte pesto erbij is delicioso!

Pesto

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Voor de pasta:

  • 250 gram bloem (00-bloem, die is het meest geschikt om pasta te maken)
  • 1 ei
  • Eigeel van drie eieren

Voor de pesto:

  • 4 teentjes knoflook
  • Goede handvol basilicum
  • 100 gram pijnboompitten
  • 120 gram Parmezaanse kaas
  • Scheut olijfolie

Pasta met pesto

Plet de knoflook. Maal de knoflook, basilicum en pijnboompitten fijn in een vijzel (een keukenmachine kan natuurlijk ook). Rasp de kaas en voeg deze toe aan het mengsel. Maal de kaas. Schenk ondertussen olijfolie bij het mengsel. Blijf steeds proeven terwijl je de pesto maakt. Zo kun je eventueel ingrediënten toevoegen tot de pesto helemaal naar jouw smaak is!

Voor de pasta leg je de bloem op een keukenblad. Maak in het midden een kuiltje waar je de eieren en het eigeel in doet. Meng de bloem en de eieren al roerend met je vingers. Als het deeg te kleverig is, kun je meer bloem toevoegen. Laat het mengsel een half uurtje rusten onder een theedoek. Let op: als je het mengsel langer dan een half uur laat rusten, leg het in de koelkast (er zitten rauwe eieren in).

Doe wat bloem op het aanrechtblad en rol het deeg uit met een deegroller. Rol tot het deeg zo dun mogelijk is. Haal daarna steeds stukken deeg door de pastamachine, op de fijnste stand. Het is de bedoeling dat het deeg zó dun is dat je het kunt wegblazen. Als dat nodig is, kun je het nog wat dunner maken met de deegroller. Scheur het deeg in kleine stukjes. Kook de pasta ongeveer 3 minuten. Serveer met de pesto, met wat Parmezaanse kaas en basilicum.

Wijntip: Paolo Scavino, Langhe Bianco (2008)

Deze Piemontees bestaat uit een mix van Sauvignon Blanc en Chardonnay. Ouwe jongen, vol van smaak. Smaakt een beetje naar peer, en biedt voldoende tegenwicht aan de pesto.