Voorgerecht, vegetarisch, 50 minuten

Februari: pastinaak, knolselderij

Er zijn in februari topproducten te koop van Nederlandse bodem waarmee je een heerlijke soep kunt maken. Ik ben naar de biologische supermarkt gegaan en heb van alles meegenomen: pastinaak, knolselderij, aardpeer, rammenas en schorseneer. Dit zijn stuk voor stuk groenten die jaren geleden standaard op het menu stonden in Nederland. De term vergeten groenten is een beetje een modeterm, maar de gedachte is mooi. Deze groenten groeien niet voor niets in februari in Nederland: dit is wat je lichaam met dit gure weer goed kan gebruiken. Bovendien hoeft lekker eten niet van ver te komen. Als basis voor de soep gebruikte ik de kippenbouillon die ik op Slow Saturday zelf heb gemaakt. Voor een 100% vegetarische soep kun je groentebouillon gebruiken. De basis voor deze soep is pastinaak-knolselderijsoep. Daar heb ik verschillende groenten aan toegevoegd. Daarin kun je variëren, je kunt het uiteraard ook bij de basis houden.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 ½ liter bouillon (1 ½ liter water met een bouillonblokje kan ook)
  • 3 pastinaken
  • 3 aardperen
  • ½ knolselderij
  • 2 schorseneren
  • 1 rammenas
  • 3 aardappels
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 uien
  • 2 grote appels
  • Een scheut olijfolie

Schenk een scheut olijfolie in de pan. Snipper de uien en fruit ze in de olijfolie. Schil de pastinaken, aardperen, knolselderij, schorseneren en rammenas en snijd ze in blokjes. Bak de groenten ongeveer 15 minuten op een laag vuur aan. Schil en snijd 1 ½ appel en bak de stukjes appel ongeveer 5 minuten aan. Voeg de bouillon toe. Laat de soep ongeveer 35 minuten op een laag vuur tegen de kook aan opwarmen. Schenk de crème fraîche bij de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Garneer met stukjes aardappels.