Hoofdgerecht, vlees, 35 minuten

Februari: pastinaak, appel

Dit gerecht was een probeersel, maar wat is het lekker! De combinatie van appel met ui, cider en slagroom op de puree van pastinaak en aardappel is echt goddelijk. Voor het oorspronkelijke Franse recept, kip à la Normande, laat je kippenbouten sudderen in een mengsel van appelcider, calvados en slagroom. Aan deze variant heb ik pastinaak toegevoegd: pastinaakpuree met appels à la Normande. De kip kun je eventueel weglaten.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 400 gram aardappelen
  • 400 gram pastinaak
  • Scheut melk
  • 4 appels
  • 1 ui
  • 2 klontjes boter
  • 125 ml slagroom
  • 200 ml appelcider (of appelsap)
  • 300 gram kipfilet
  • 50 gram pancetta of ontbijtspek
  • Peper en zout

Schil de aardappelen en de pastinaak en snijd deze in blokjes. Breng water aan de kook. Voeg, als het water kookt, een snufje zout toe. Doe de aardappelen en pastinaak in het kokend water en laat ongeveer 20 minuten op een laag pitje zachtjes koken.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Snipper de ui. Verwarm een klontje boter in de pan, en fruit de ui hierin. Als de ui glazig is geworden, voeg je de appels toe. Als de appels zacht geworden zijn, schenk je de slagroom en de appelcider bij de appels. Zet het vuur op een laag pitje en laat dit mengsel rustig sidderen.

Snijd de kipfilet in vier stukjes. Omwikkel ieder stukje met wat ontbijtspek. Doe wat boter in de koekenpan, en braad de kipfilets.

Schenk de pastinaak met de aardappels af. Schenk wat melk bij het mengsel, en pureer het. Voeg wat zout en peper toe. Maak de borden op met wat pastinaak-aardappelpuree. Schenk daaroverheen het appelmengsel, en leg de kip op het appelmengsel. Bon appetit!