Als foodie kun je een heerlijk dagje slenteren, koffie drinken, boodschappen doen en zoets eten in Utrecht, en de dag nog eens doorlopen boven een goed bord eten. Ik heb een paar heerlijke (biologische) adressen voor je!

Begin de dag met een kop koffie. Bij de Koekfabriek hebben ze een wel heel bijzonder concept: je koopt een koek. Een chocolate chip koekje, boterkoek, cantuccini of kaneelkoek. Die koekjes zijn gemaakt door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Bij je koek krijg je een kop koffie of thee. De Koekfabriek is een klein koffietentje met een vrolijk interieur in een mooie straat, tegenover Filmtheater ’t Hoogt.

De Koekfabriek De Koekfabriek

De Koekfabriek De Koekfabriek

De Koekfabriek breidt binnenkort uit: over een maand nemen ze de horeca over van het restaurant van het Speelklokkenmuseum. Daar gaan ze zoetigheden en broodjes verkopen. Wat mij betreft een toplocatie: dit restaurant is een aanrader als je lekker rustig wilt lunchen in de binnenstad.  Gelegen in de Buurtkerk, is dit een heel fijne grote witte ruimte met muziek op de achtergrond. Je kunt er eten zonder het museum te bezoeken, al is het museum zeker een bezoek waard. Hier vind je allerlei speelklokken, van het meest bekende Amsterdamse straatorgel tot muziekmakende kinderstoeltjes.

Speelklokkenmuseum Speelklokkenmuseum

De Koekfabriek, Slachtstraat 2

www.dekoekfabriek.com

Niet ver van de Koekfabriek vind je de grootste korenmolen van Europa. In die molen zit een biologische slagerij: De Molen. Deze slagerij is zeker een bezoekje waard, alleen al vanwege de prachtige locatie. Peter helpt je graag met advies over het vlees dat hij verkoopt. Een deel van het vlees komt van zijn broer, die een boerderij heeft in Friesland.

Biologische Slagerij de Molen, Adelaarstraat 30-A

www.slagerijdemolen.nl

Slagerij De Molen

Iedere vrijdag vindt van 10.00 – 18.00 op het Vredenburgplein de biologische boerenmarkt plaats. Zeker een bezoekje waard! Loop langs de kramen met verse vis, kaas, vlees en brood en sluit je bezoek af met een broodje Galloway beefburger van De Boergondiërs – de special. Rond lunchtijd staat hier een rij, en als je het broodje hebt gegeten, begrijp je waarom! Boergondiërs Johan en Kim maken slow-cooked biologische gerechten. Je kunt hier ook meteen wat stoofvlees meenemen voor het avondeten.

Boergondiers Boergondiers

www.deboergondiers.nl 

Na je bezoek aan de markt ga je door naar de Twijnstraat. Daar vind je KEEK (Kunst En Eerlijke Koffie). KEEK is een lunchroom met een groot assortiment aan versgemaakte, biologische lekkernijen – zoveel mogelijk uit het seizoen. Aan de muur hangt kunst, iedere zes weken een andere expositie. Last van keuzestress bij al dit lekkers? Het koekje met witte chocolade en framboos was heerlijk. Lekker met een glas gemberthee.

KEEK  KEEK

 

KEEK  KEEK

KEEK, Twijnstraat 23

www.kunsteneerlijkekoffie.nl

Na deze culinaire dag ben je waarschijnlijk nog niet direct toe aan het avondeten. Dat komt mooi uit, want eerst ga je een stukje fietsen. Naar Kanaleneiland welteverstaan.  Midden op het industrieterrein vind je De Klub. Hier maken Jasper, Joost en Lisa een fantastisch vers driegangendiner voor je voor maar € 25. Een menu is er niet, op de muur staat geschreven wat de pot die dag schaft. Of dat wordt je aan tafel verteld. Je hebt altijd de keuze tussen vlees/vis en vega. In het weekend is er een “ode aan” en staat het hele diner in het teken van een bepaald thema – houd daarvoor de site in de gaten. Fijne plek om je culinaire dag af te sluiten!

De Klub

De Klub, Europalaan 2B

www.deklub.nl