Hoofdgerecht, vlees, 6 ½ uur

Slow Saturday

Het is weer Slow Saturday, dé dag voor een gerecht dat je lekker lang(zaam) kunt laten garen. Dit keer probeerde ik een heel slow gerecht: pulled pork. Pulled pork is varkensschouder die je maar liefst 6 uur in de oven laat garen. Na die 6 uur is het vlees zo mals dat je het in draadjes uit elkaar kunt trekken, vandaar de naam. Als je een aantal (food)festivals hebt bezocht, kun je eigenlijk niet om het broodje pulled pork heen. Daarom wilde ik eens kijken of het moeilijk is zelf pulled pork te maken. Het antwoord is: nee. Je kunt het wel alleen maken op een dag waarop je veel thuis bent, want je moet het vlees om de twee uur bedruipen. Ik heb een grote portie pulled pork gemaakt. Het recept voor de pulled pork komt uit JAN magazine, ik maakte deze op z’n Amerikaans met broodjes, honing-mosterddressing en coleslaw (van spitskool die ik nog had liggen). De barbecuesaus bij dit recept is heel lekker, goed om te onthouden voor als je deze zomer een barbecue hebt!

Wat heb je nodig (voor 4 – 6 personen):

Voor de pulled pork:

  • 850 gram (biologische) varkensschouder
  • 1 ½ el paprikapoeder
  • ½ el knoflookpoeder
  • ½ el bruine suiker voor de ‘rub’, 1 el voor de barbecuesaus
  • ½ eetlepel mosterdpoeder
  • 1 ½ el grof zeezout
  • 125 ml appelazijn
  • ½ el bruine suiker
  • 1 el gedroogde rodepepervlokken

Voor de barbecuesaus:

  • 100 ml ketchup
  • 1 el worcestersaus
  • ½ el Franse mosterd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • ¼ tl gemalen komijn
  • beetje cayennepeper
  • 100 ml water

Voor de honing-mosterdsaus:

  • 50 ml mayonaise
  • el honing
  • el mosterd
  • 50 ml appelazijn
  • beetje tabasco
  • peper en zout

Voor de coleslaw:

  • 150 gram spitskool
  • 50 gram wortel
  • 50 ml mayonaise
  • 50 ml yoghurt
  • 1 el mosterd
  • citroensap
  • 2 appels
  • handje rozijnen

Maak eerst de rub voor het vlees. Hiervoor meng je het paprikapoeder, het knoflookpoeder, de mosterdpoeder, de bruine suiker en het zout in een kom. Roer dit goed door elkaar. Wrijf het mengsel goed op het varkensvlees, zodat het vlees overal bedekt is. Bedek het varkensvlees met vershoudfolie en bewaar het in de ijskast. Dit kun je een dag van tevoren doen, dan trekken de smaken goed in het vlees.

Verwarm de oven voor op 150°C. Leg het vlees in een ovenschaal en zet het 6 uur in de oven. De kern van het vlees zou ongeveer 90°C moeten zijn. Dit kun je meten met een kernthermometer. Na 2 uur ga je het vlees bedruipen. Daarvoor maak je in de tussentijd het mengsel. Doe hiervoor de appelazijn, bruine suiker en rodepepervlokken in een kom. Laat de smaken even intrekken, en zeef het mengsel dan. Je kunt dit met een plantentspuit op het vlees spuiten, maar je kunt ook voorzichtig met een lepel schenken. Ik gebruikte ook wat van het vocht dat tijdens het koken uit het vlees komt. Als het goed is, heeft het vlees na 2 uur al een krokant laagje. Herhaal dit ook na 4 uur en 5 ½ uur.

Pulled pork  Pulled pork

Als het vlees bijna klaar is, maak je de barbecuesaus en de honing-mosterdsaus. Daarvoor meng je de ingrediënten in een kommetje.

Leg ondertussen de broodjes bij het vlees in de oven. Maak vervolgens de coleslaw. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Schil de wortel en snijd deze julienne. Schil de appels en snijd ze in partjes. Maak een dressing door de mayonaise, yoghurt, mosterd en citroensap te mengen. Meng de dressing en de rozijnen door de salade.

Na ongeveer 6 uur is het vlees klaar. Het heeft nu een krokante laag, en de binnenkant is erg mals. Snijd de broodjes open, doe er wat vlees op en serveer met de dressing en de coleslaw: American comfort food, 

Pulled pork  Pulled pork

Pulled pork

Bij dit gerecht heb ik geen wijntip, maar een biertip. Pulled pork is heerlijk met Leffe Royale. Het zoete van dit biertje past goed bij de barbecuesaus, en de combinatie van bier en broodjes met vlees is natuurlijk altijd een goed idee.