Taart/nagerecht, vegetarisch, 50 minuten

Red velvet cupcakes zijn mijn favoriete cupcakes, dus toen ik een red velvet taart zag, begonnen mijn vingers te jeuken! Ik vond een recept van Menno van Heel Holland Bakt via culy.nl. Deze taart ziet er spectaculair uit, is niet moeilijk om te maken en smaakt verrukkelijk…Ik heb de ingrediënten een beetje aangepast. In plaats van garnering met granaatappels vond ik rode besjes wel vrolijk staan op deze taart en met wat minder poedersuiker in de garnering springt het glazuur ook al van je tanden af :). Deze ingrediënten zijn voldoende voor een kleine taart.

Wat heb je nodig:

  • 120 gram boter op kamertemperatuur + 5 gram om de springvorm in te vetten
  • 150 gram kristalsuiker
  • 1 biologisch ei
  • 120 ml karnemelk
  • 1 tl vanille-extract
  • ½ tl rode kleurstof (vloeistof)
  • 10 gram cacaopoeder
  • 150 gram bloem
  • ½ tl baking soda (te koop bij Dille & Kamille of een Engelse winkel)
  • ½ tl appelciderazijn (wittewijnazijn kan ook)
  • 120 gram roomkaas
  • 200 gram poedersuiker
  • springvorm
  • eventueel wat rode besjes om te garneren

Red velvet taart

Vet de springvorm in met boter en bestuif met wat bloem. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe 60 gram boter in een kom en voeg hieraan de suiker toe. Meng met een vork de boter en suiker door elkaar en roer net zolang totdat je een soepele massa hebt. Voeg het ei toe en roer met een garde door elkaar.

Schenk in een andere kom de karnemelk. Voeg hieraan ½ tl vanille-extract en de rode vloeistof toe. Wees voorzichtig voor vlekken. Roer met een lepel de karnemelk en de vloeistof door elkaar totdat je een egaal roze massa hebt. De karnemelk mag knalroze zijn!

Leg een zeef op de kom en zeef de cacao en bloem door de karnemelk. Doe dit beetje bij beetje en blijf goed roeren met een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Ga door totdat alle bloem en cacao bij de karnemelk is gevoegd. Voeg de baking soda en de azijn toe en roer dit ook goed door het beslag. Voeg dan de boter met suiker toe en klop het beslag totdat je een gladde massa hebt.

Schenk het beslag in de springvorm. Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven. Met een satéprikker kun je testen of het beslag gaar is: het beslag is goed als je de satéprikker in het beslag prikt en die satéprikker droog blijft.

Neem de taart uit de oven en laat die ongeveer een uur afkoelen.

Vlak voordat je de taart serveert, maak je het glazuur. Hiervoor doe je 60g boter en de roomkaas in een kom. Meng deze goed door elkaar. Vervolgens roer je de poedersuiker er voorzichtig doorheen. Voeg ½ tl vanille-extract toe. Blijf nog een paar minuten goed roeren.

Snijd met een broodmes de taart halverwege horizontaal door, zodat je twee lagen krijgt. Verdeel met de achterkant van een lepel een goede hoeveelheid glazuur op de onderste laag. Leg daar de bovenste laag op. Schenk de rest van het glazuur bovenop de taart en verdeel met de achterkant van een lepel. Garneer met wat rode besjes en val aan!