Hoofdgerecht, vlees, 1 1/2 uur 

Slow Saturday

Risotto is een lekker slow gerecht: je laat het rustig op een laag vuurtje koken, voegt steeds wat water toe en blijft roeren totdat je een heerlijk smeuïge rijst hebt. Risotto laat zich goed combineren met groene asperges. Deze risotto kun je eind van de middag rustig aanzetten, dan roer je er af en toe doorheen en heb je zonder veel moeite een fris lentegerecht dat er spectaculair uitziet.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

– 400 gram risotto

– 1 (rode) ui

– 250 ml witte wijn

– wat bouillon

– olijfolie

– 350 gram erwten

– 250 gram asperges

– 150 gram rauwe ham

– 50 gram Parmezaanse kaas

Snipper de ui. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg dan de risotto toe en roer deze door de ui totdat ‘ie glazig is. Schenk wat water over de risotto tot deze goed onder water staat. Laat op een laag vuurtje pruttelen. Als je na een tijdje ziet dat het water is opgelost, voeg je wat bouillon en witte wijn toe. Laat dit ook intrekken. Blijf beetje bij beetje water en bouillon toevoegen, totdat de bouillon helemaal zacht is en een beetje plakkerig. Voeg de erwten toe aan de risotto. Verwarm ondertussen een grillpan en grill de asperges. Neem daarna acht plakken rauwe ham en grill deze ook. Snijd de rest van de rauwe ham in kleine stukjes en roer deze door de risotto. Serveer de risotto met de asperges en rauwe ham, en rasp er wat Parmezaanse kaas overheen. Buon appetito! 

Wijntip: Horst Sauer, Escherndorferlump Riesling (2013). Riesling combineert goed met groene asperges. Waarom? Deze Riesling heeft geen houtrijping gehad, dus geen dominante houtsmaken. Daarnaast is het een frisse, groene wijn (met smaken van citrus en groene appel), die fruitig is met prettig zuur en wat zoets op de achtergrond. Deze wijn is zo mineralig dat hij kleine bubbeltjes lijkt te hebben. Een frisse, lichte begeleiding.