Hoofdgerecht, vlees, 45 minuten

Februari: rode kool

Dit recept is echt heerlijk. Ik ga het nog veel vaker maken. Als je het maakt, ruikt de hele keuken naar rode kool met appeltjes. En met de pannen op het vuur met aardappels, vlees en groenten, voelt het een beetje alsof je oma kookt. De zelfgemaakte schnitzel smaakt ook verrukkelijk! Ik heb dit recept van 24kitchen, en heb het een klein beetje aangepast. Dit is eigenlijk een Weens recept, maar het voelt oer-Hollands aan.

Rode kool met schnitzel

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 rode kool
  • 4 kalfsschnitzels
  • 2 eieren
  • Wat paneermeel
  • Wat bloem
  • 500 – 600 gram vastkokende aardappelen
  • 1 ui
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 150 gram ontbijtkoek
  • 200 ml rode wijn
  • 100 ml water
  • 80 gram rozijnen
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • Wat olijfolie
  • Klontje boter

Begin met de rode kool. Snijd de rode kool in vier stukken. Snijd de witte kern eruit, en snijd daarna de kool in kleine, dunne reepjes. Snipper de ui.

Rode kool met schnitzel

Schenk wat olijfolie in een pan en fruit de ui totdat deze glazig wordt. Voeg het kaneelpoeder toe en roer goed door. Doe de rode kool en het laurierblad erbij en bak dit een paar minuten mee. Schenk het water en de rode wijn bij de rode kool. Snijd de ontbijtkoek en de appel in kleine blokjes. Voeg de ontbijtkoek, appel en rozijnen toe. Roer het mengsel. Zet het vuur laag, voeg wat zout en peper toe en laat de rode kool ongeveer 25 – 30 minuten stoven.

Rode kool  Rode kool

Als de rode kool staat te stoven, schil je de aardappels. Breng een pan met water aan de kook. Als het water kookt, voeg je een beetje zout toe. Kook de aardappels ongeveer 20 minuten. Giet ze daarna af.

Rode kool met schnitzel

Als de aardappels en de rode kool koken, maak je de schnitzels. Daarvoor bestrooi je de schnitzels met wat zout en peper. Neem een bordje, en leg daarop wat bloem. Wentel de schnitzels door de bloem totdat ze aan beide kanten helemaal bedekt zijn met een dun laagje bloem. Kluts de eieren op een ander bordje, en roer ze goed door elkaar. Haal de schnitzels door het ei. Wentel de schnitzels ten slotte door het paneermeel. Schenk wat olie in de pan met een klontje boter en verhit deze. Bak de schnitzels op een laag vuurtje. Je hebt ongeveer 5 – 6 minuten per kant nodig. Bestrooi ze met wat zout en peper. Klaar is je rode kool met schnitzel! Serveer de schnitzels met een citroenpartje.