Hoofdgerecht, vis, 40 minuten

Slow saturday

Laatst bracht ik – eindelijk – een bezoekje aan de Markthal Rotterdam. Als foodlover kijk je daar je ogen uit. Markthal Rotterdam is een grote overdekte markt met allerlei soorten eten. Idee van de Markthal is dat je er net als bij een gewone markt al je boodschappen kunt doen. Je vindt er dus brood, groenten en fruit, maar daarnaast ook allerlei speciaalzaken met bonbons, kaas, worst, noten en olijven. Zeker een bezoekje waard!

DSC_0258

Voor het slow saturday recept bracht ik een bezoek aan vishandel Schmidt, een begrip in Rotterdam. Wat zag de vis die zij hadden er heerlijk uit. Als uitdaging voor de slow saturday besloot ik een hele vis te kopen. Ik ben daar een beetje huiverig voor geweest, omdat ik niet goed wist hoe je zo’n hele vis klaarmaakt. Maar het goede nieuws: het is helemaal niet zo ingewikkeld. Mijn keuze viel op een rode poon.  Dit is ‘m!

Rode poon

Rode poon

Wat moet je doen? Je zet een scherp mes achter de kieuw en maakt de vis daar open. Dan trek je het mes naar achteren langs de graat. Je hebt dan twee filets. Met je mes vlak haal je daar het vel vanaf. Eerlijk gezegd viel het mij een beetje tegen hoeveel (of hoe weinig) vlees er van zo’n hele vis komt, maar het experiment was geslaagd!

Wat is lekker bij zo’n witvis? Ik koos voor paprika en tomaat uit de oven, en wat aardappeltjes met rozemarijn en olijfolie. Voor de vis zelf was wat peper en zout en een stukje citroen voldoende. Simple & slow!

Het afval van de vis (kop en graat) heb ik gebruikt om een bouillon van te maken. Doe alles in een pan met water en laat deze ongeveer 2 uur op een laag pitje intrekken. Daarna gooi je het afval weg en zeef je de bouillon. Met deze basis kun je iedere vissoep maken die je wilt. Lekker met prei, ui, wortel, bleekselderij, crème fraîche, wat witte wijn en mosselen met witte vis.

Wijntip: Domaine des Souterrains, Loire Valley Sauvignon (2013)

Met een sauvignon blanc heb je een lichte, frisse combinatie. Een frisse wijn met een smaak van zoete appeltjes. Voor een sauvignon blanc lekker rond.