Voorgerecht, vegetarisch, 15 minuten

Februari: biet, appel, witlof

Deze salade is erg vrolijk en kleurrijk. En dat terwijl ‘ie gemaakt is met zoveel winterse ingrediënten: biet, witlof en appel. De smaken combineren heel goed: de biet en appel zijn lekker zoet, en de scherpe roquefort wordt verzacht door de honing. Als je een voorgerecht zoekt dat er spectaculair uitziet, weinig moeite kost en je qua smaken verrast, is dit perfect. Ik gebruikte voor dit gerecht chioggia bieten. Deze bieten, die oorspronkelijk uit Chioggia komt (een plaatje vlakbij Venetië) zijn vrij zoet en daarom uitermate geschikt om rauw te eten. Bovendien heeft deze biet een prachtig patroon van witte en rozerode cirkels.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 3 stronken witlof
  • 2 appels
  • 4 bieten
  • Handjevol walnoten
  • 40 gram roquefort
  • Honing

Schil de bieten en snijd deze in dunne plakken. Was de appels en snijd ze in dunne partjes. Snijd de onderkant van de witlof, en haal de bladeren los. Snijd de walnoten in kleine stukjes. Verkruimel  de roquefort. Omdat de roquefort een sterke smaak heeft, heb ik de stukken kaas klein gehouden.

Maak een bord op: leg eerst de blaadjes witlof neer, dan de appel en de biet. Bestrooi de salade vervolgens met de walnoten en roquefort, en schenk er wat honing overheen. Klaar is je salade met appel en rode biet!