Hoofdgerecht, vlees, 30 minuten

Dit gerecht is heerlijk voor de zaterdagavond thuis: je zet alle ingrediënten klaar en iedereen kan zelf pannenkoekjes maken en lekker met de handen eten. Heel gezellig! Echte pekingeend is een traditioneel recept, wat veel tijd en moeite kost om te maken. Dit is de eenvoudigere variant die iedereen op tafel kan zetten. Je moet alleen even voor een paar ingrediënten (pannenkoeken voor pekingeend, vijfkruidenpoeder en hoisinsaus) naar de toko. Het resultaat is heerlijk. Smullen maar!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 32 – 40 pannenkoeken voor pekingeend
  • 500 gram eend
  • 2 komkommers
  • 8 lente-uitjes
  • 2 el vijfkruidenpoeder
  • 4 el hoisinsaus
  • Honing
  • Ketchup
  • Worcestersaus
  • Sojasaus

Verwarm de oven voor op 190°C. Maak de marinade. Meng het vijfkruidenpoeder met 2 el honing, 3 el water, 2 el ketchup, een scheutje worcestersaus en een scheutje sojasaus. Snijd schuine inkepingen in het vet, op ongeveer 2 cm afstand van elkaar. Doe de eend in een ovenschaal en schenk met een lepel de helft van de saus over de eend.

Zet  de eend in de oven, met de kant met het vet naar beneden. Na ongeveer tien minuten schenk je wat extra saus over de eend. Na nog eens tien minuten draai je de eend om en schep je de saus die in de ovenschaal ligt over de eend heen. Na ongeveer 25 minuten haal je de eend uit de oven.

Snijd ondertussen de komkommer (met schil) in dunne reepjes en snijd de lente-ui in smalle ringen. Stoom de pannenkoekjes. Tip: als je geen stoommand hebt, kun je ook water in een pan koken en daar een vergiet op leggen. Tot slot maak je de saus door de hoisinsaus te mengen met 3 el honing.

Haal de eend uit de oven. Snijd met een scherp mes het vet van de eend af en snijd de eend in hele dunne plakjes. Zet de komkommer, lente-ui, sausjes, eend en pannenkoeken op tafel. Leg een pannenkoek op je bord en leg in het midden wat eend, komkommer, lente-ui en saus en rol de pannenkoek op. Bon appetit!