Hoofgerecht, vlees, 15 minuten

Mei: asperges

Dit recept is eigenlijk een min of meer toevallig tot stand gekomen, maar wat heeft dit probeersel goed uitgepakt! De combinatie van groene asperge, salie en prosciutto is echt ontzettend goed – probeer maar.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 500 gram groene asperges
  • 400 gram spaghetti / bucatini / linguine
  • 150 gram Parmaham
  • 20 blaadjes salie
  • 4 eieren
  • 85 gram boter
  • 2 sjalotten
  • 3 tl witte wijn-azijn
  • 5 tl witte wijn
  • Peper en zout

Snijd de harde onderkant van de asperges af. Je hoeft de asperges niet te schillen. Breng een pan met water aan de kook en kook de pasta 9 – 10 minuten. Kook de groene asperges 5 minuten.

In de tussentijd maak je een romige saus die lijkt op een bearnaisesaus. Smelt de boter op een laag vuur in een pannetje. Als de boter gesmolten is, doe je deze in een kom. Snipper de sjalot en fruit deze in dezelfde pan (je hoeft dan geen boter meer toe te voegen). Schenk de witte wijn-azijn en witte wijn over de sjalot. Splits de eieren. Zet het vuur heel laag en voeg het dooiers toe aan de sjalot. Let op dat er zo min mogelijk eiwit bij de dooier zit. Daarna schenk je de boter over de saus. Blijf roeren. Knijp een halve citroen uit boven de saus.

Snijd 2/3 van de prosciutto in kleine reepjes. De overgebleven 1/3 laat je heel en bak je totdat deze krokant is.

Giet de asperges en de pasta af. Doe de pasta terug in de pan. Schenk de saus door een vergiet over de pasta heen en roer deze door de pasta. Roer ook de reepjes prosciutto door de pasta en wat blaadjes salie. Serveer de pasta met de asperges en de gebakken prosciutto. Buon appetito!