Na vijf weken ben ik weer terug uit Zuid-Amerika en ik heb een souvenir meegenomen voor jullie: tips voor foodies in Zuid-Amerika!

Als foodie mag je in Zuid-Amerika één van de wijnstreken van Argentinië (Mendoza) en van Chili (Colchagua) eigenlijk niet missen. Behalve goede wijnen vind je daar ook heerlijk eten.

Praktisch punt: hoe kom je er? Je kunt naar Mendoza vliegen of een nachtbus nemen vanaf Buenos Aires. Voor Colchagua kun je naar Santiago de Chile vliegen en een auto huren. Je kunt vanaf Mendoza ook een bus nemen naar Santiago de Chile. Deze route gaat alleen wel over een pas op meer dan 3000 meter hoogte met onvoorspelbaar weer, waardoor de pas soms een dag dicht is vanwege sneeuwval. Ik had de pech dat de pas drie dagen dicht was, waardoor ik niet meer naar Colchagua ben gegaan – wel naar Santiago, dus daarover genoeg tips.

Eten en drinken in Argentinië en Chili

In Argentinië en Chili heb je het als vegetariër zwaar: vlees staat overal prominent op het menu. Op veel plaatsen zie je barbecues of grote pannen staan. Daar gaan hele grote lappen vlees op. En dat smaakt ontzettend goed: het is van goede kwaliteit en ze weten het goed te bereiden. Maar het idee dat het vlees zo mals is omdat de dieren loslopen op de steppen is inmiddels wel achterhaald met de gigantische consumptie in die landen.

Een Argentijn zie je de hele dag lopen met een soort kommetje en een thermosfles. Daar zit mate in, theebladeren waar ze zelf heet water bij schenken. Mate drink je door een ijzeren rietje. Verder zijn Argentijnen en Chilenen ontzettende zoetekauwen. Het is bijna onmogelijk een hartig of enigszins suikervrij ontbijt te vinden. Ik kreeg een keer gesuikerde cornflakes voorgeschoteld in een roze, gezoete yoghurt. In Argentinië en Chili zijn ook de alfajores erg populair voor het ontbijt, koekjes gevuld met dulce de leche. Dulce de leche is een soort karamel gemaakt van gecondenseerde melk, die de Argentijnen overal bij eten: ’s ochtends op hun brood, in koekjes en ’s avonds op pannenkoeken. Het glazuur springt van je tanden!

En dan is er natuurlijk nog de wijn. Ah, de wijn…in Mendoza zijn er zo’n 1000 wijnmakers. Genoeg wijn dus! De nadruk ligt op rode wijn, vooral de Malbec, al is de witte Torrontés ook op veel plaatsen te vinden. Malbec is een donkere rode wijn met forse tannines – in Argentinië een stuk zachter dan in Frankrijk – met een smaak van hout, kersen en zwarte bessen. Torrontés een witte wijn met een hoog zuurgehalte en een geur van bloemen. Typisch Chileens is de Carmenère: een donkere, volle peperige rode wijn met de smaak van donker fruit. Lijkt op een stevige Merlot en lang is de Carmenere (in Europa bijna uitgestorven door onder andere wijnschimmels) ook verkocht als Merlot. Ook in blends met Syrah en Cabernet Sauvignon zijn de Chilenen erg bedreven.

Voor goed Italiaans eten ben je in Argentinië (en Chili) ook op de juist plek! Er zijn ongeveer 24 miljoen Argentijnen met Italiaanse voorouders, die de Italiaanse keuken met zich hebben meegenomen.

Specialiteit in Patagonië, het zuiden van Argentinië en Chili, is het Patagonisch lam: een lam dat in zijn geheel op een open vuur wordt geroosterd.

Mendoza en omgeving

Om de wijnstreek in Mendoza te verkennen, kun je vanaf Mendoza een bus nemen naar één van de omringende plaatsjes, zoals Maipú of Chakra de Coria en daar een fiets huren om verschillende wijnhuizen te bezoeken. De afstanden zijn heel behapbaar en de bezoekjes informeel. Je kunt op een aantal plaatsen lunchen met een steak, voor de goede bodem. Ik bezocht in Chakra de Coria de wijnhuizen Pulmary en Alta Vista. Mocht je nog meer tijd hebben: de beste wijnen komen uit Vale de Uco. Vale de Uco is een vallei aan de voet van de Andes, op zo’n uur rijden vanaf Mendoza. Omdat de dagen heet zijn en de nachten koel, krijg je intense wijnen die tegelijkertijd fris blijven.

In Mendoza zelf ligt een van de beste restaurants waar ik in tijden heb gegeten: María Antonieta. Als je overdag langsloopt (om te reserveren, wat geen overbodige luxe is), zie je hoe de artisjokken en aubergines worden aangeleverd en ruik je de geur van gebakken brood. De keuken is Italiaans / internationaal, het brood vooraf is heerlijk en alles is ontzettend vers en smaakvol. De aubergine met burrata vooraf is echt een aanrader! Ik heb er twee keer gegeten. De eerste keer rotolo met spinazie, pompoen en champignons; de tweede keer risotto met tuinbonen, munt en Parmezaanse kaas. Ik ga al watertanden bij de herinnering aan dit heerlijke restaurant!

Maria Antonieta

Santiago en omgeving

Colchagua heb ik helaas niet kunnen bezoeken, maar hier vind je meer dan genoeg goede wijnhuizen. Bij sommige wijnhuizen kun je overnachten en wakker worden tussen de wijnranken.

Santiago is daarnaast een heerlijke stad voor foodies.

Begin een dag in Santiago in het Museo de Bellas Artes. De entree is gratis, je vindt er een interessante mix aan moderne en klassieke kunst en als je helemaal doorloopt, zie je een heel schattig koffietentje. Een oase van rust! Neem een heerlijke cappuccino (niet altijd gemakkelijk in Zuid-Amerika: vaak waterig en/of met slagroom) en een stuk cheesecake en kijk rustig naar de mensen die voorbijlopen.

Koffietentje in het museum

Vervolg je dag in de Mercado Central: de grote vismarkt. Hier wordt de vis dagelijks vers binnengehaald. Binnen barst het van de eettentjes die verse vis serveren. Als je budget het toelaat, is de hele krab – die aan je tafel wordt opengebroken – wel erg spectaculair.

Bocanariz  Bocanariz  Bocanariz

Sluit je dag af in een geweldige wijnbar: Bocanáriz. Alles aan deze wijnbar is af. Een fijn industrieel interieur met bakstenen en houten kratjes, papieren placemats met de wijnstreek van Chili uitgetekend en een papiertje om je wijnglas waarop precies staat welke wijn je drinkt. Ze hebben maar liefst 400 Chileense wijnen. Keuzestress? Er zijn diverse flights. Vanavond hoef je nergens meer naartoe, want er is ook een kaart met hapjes. De gnocchi alla carbonara met zalm was mijn favoriet. De enthousiaste bediening vertelt je graag over de wijnen en ik heb zelden, misschien zelfs nog nooit, zoveel zulke lekkere wijnen gedronken. Kortom: Chili is een waar paradijs voor foodies!