Hoofdgerecht, vis, 15 minuten

Februari: vongole

Dit gerecht is echt perfect voor een Valentijnsdiner. Als ik in Italië ben, of in een Italiaans restaurant, bestel ik steeds als het er is spaghetti alle vongole. Verrukkelijk! En het mooie is: dit gerecht is eenvoudig zelf te maken, en het resultaat is spectaculair. Dit recept heb ik van Jamie Magazine. Ik heb het wat aangepast door iets minder vongole, en iets meer tomaatjes toe te voegen. De vongole kun je kopen in de viswinkel.

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 400 gram vongole
  • Verse bladpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 15 cherrytomaatjes
  • 1 ½ dl witte wijn
  • 200 gram spaghetti
  • 2 gedroogde Spaanse pepers
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Maak de vongole schoon met een borsteltje en spoel ze goed af. Controleer de schelpjes stuk voor stuk zoals je bij mosselen doet: kijk of ze dicht zitten. De schelpjes die niet dichtzitten, geef je een tikje – bijvoorbeeld met een aardappelschilmesje. Als ze dan niet dichtgaan, gooi je ze weg.

Doe water in een pan en breng dit aan de kook. Daar gaat dadelijk de spaghetti in.

Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes. Pers de knoflook of snijd deze in hele kleine stukjes. Haal flink wat blaadjes van de bos peterselie, en hak die in stukken. Neem de steeltjes van de peterselie en snijd die in kleine stukjes. Snijd de Spaanse peper in kleine stukjes (en was daarna goed je handen).

Als het water kookt, doe je er wat zout in en voeg je de pasta toe. Kook de pasta 8 – 9 minuten.

Zet een grote koekenpan op hoog vuur en schenk hierin een grote scheut olijfolie. Voeg de knoflook, Spaanse peper en peterseliesteeltjes toe. Voeg na ongeveer een minuut de tomaten toe. Bestrooi met wat zout en peper. Blijf goed roeren. Na ongeveer 1 minuut schenk je de wijn bij het mengsel, en doe je de schelpjes erbij. Doe een deksel op de pan en schud regelmatig. Je zult zien dat de schelpjes snel opengaan. Zet het vuur na ongeveer 4 minuten lager.

Spaghetti alle vongole Spaghetti alle vongole

Giet de pasta af en doe deze bij de schelpjes. Voeg de gehakte peterselieblaadjes toe, en een scheut olijfolie. Schud dit geheel een paar keer goed door elkaar. Schelpjes die nog niet open zijn, gooi je weg. Buon appetito!