Voorgerecht, vis, 50 minuten 

Slow Saturday

Voor deze Slow Saturday heb ik zelf vitello tonnato gemaakt: een Italiaans voorgerecht van kalfsvlees met saus van tonijn en kappertjes. Vitello tonnato vind ik heerlijk, en ik wilde het graag een keer van A tot Z zelf maken. Dat is minder ingewikkeld dan je zou denken. Maak dit gerecht zeker een keer als je een diner hebt. Met de combinatie van het kalfsvlees met de ziltige kappertjes zul je de gasten zeker een plezier doen. Het recept voor deze vitello tonnato komt van ELLE eten, ik heb het een beetje aangepast. Veel kookplezier!

Wat heb je nodig (voor 2 personen):

  • 200 gram kalfsfricandeau
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 blaadjes salie
  • een takje rozemarijn
  • 60 ml witte wijn
  • een kleine ui met een kruidnagel erin gestoken
  • een laurierblad
  • een halve wortel, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 3 takjes peterselie
  • 1 eidooier
  • zout
  • citroensap
  • 60 ml olijfolie
  • 125 gram verse tonijn
  • 1 – 2 el kappertjes, en wat kappertjes om te serveren

Doe de wijn in een pan met flink wat water en verwarm het. Doe daar het laurierblad in, de stukjes wortel, de peterselie en het ui met een kruidnagel erin gedrukt.

Leg een ansjovisfilet, de salie en de rozemarijn op het kalfsvlees en bind het vast met keukentouw. Als het water kookt, doe je het kalfsvlees erin (dat moet helemaal onder water zijn). Kook het kalfsvlees ongeveer 30 minuten op een laag vuurtje.

Vitello tonnato  Vitello tonnato

In de tussentijd maak je de saus. Splits een ei en doe het eigeel in een kom. Voeg wat zout toe en wat citroensap, en roer het goed door. Schenk al roerende de olijfolie erbij totdat je een gladde, egale massa hebt. Snijd de tonijn in kleine blokjes. Doe de tonijn, ansjovis en kappertjes in een kom en pureer dit met een staafmixer. Roer dan het tonijnmengsel door het eimengsel.

Vitello tonnato

Haal het vlees uit de pan. Snijd het keukentouw los en verwijder de kruiden. Snijd het kalfsvlees met een scherp mes voorzichtig in hele dunne plakken. Doe de plakken kalfsvlees op een bord en serveer met de saus en wat kappertjes.