Hoofdgerecht, vegetarisch, 50 minuten

Februari: pastinaak, koolraap, appel

Voor de koude dagen in februari heb je soms behoefte aan een stevige, warme ovenschotel. Deze ovenschotel van wintergroenten met noten is winters en toch erg fris. Ik maakte het gerecht met pastinaak en koolraap, maar je kunt er allerlei soorten groente in doen die je nog hebt liggen.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 koolraap
  • 4 pastinaken
  • 300 gram aardappelen
  • 4 appels
  • 20 gram boter
  • 1 bakje crème fraîche
  • 120 gram Parmezaanse kaas
  • 120 gram gemengde noten
  • Zout en peper

Verwarm de oven voor op 175°C. Schil de koolraap, de pastinaken en de aardappels, en snijd deze in kleine blokjes. Kook de groenten en de aardappels ongeveer 10 minuten. Snijd de appels in kleine stukjes, en maak hier met een blender sap van. Vermaal de noten met een vijzel of staafmixer. Rasp de kaas.

Vet een ovenschaal in met wat boter. Doe de koolraap, pastinaken en aardappels in de ovenschotel en schenk het appelsap eroverheen. Schenk het bakje crème fraîche over het mengsel. Doe er wat zout en peper overheen, en meng alles door elkaar. Bestrooi met de Parmezaanse kaas en de noten. Zet de schotel ongeveer 25 – 30 minuten in de oven, totdat het notenkorstje een beetje begint te verkleuren. Klaar is je schotel van wintergroenten met noten!