Voorgerecht (of hoofdgerecht voor 2 – 3 personen), vegetarisch, 50 minuten

Maart: wortel

Deze soep is heerlijk om te maken op een regenachtige dag als vandaag. De soep heeft een prachtige kleur en lekkere structuur, maar wat deze wortelsoep echt bijzonder maakt, is de salie met knoflook die je op het laatst toevoegt. Het recept voor deze Italiaanse wortelsoep of zuppa di carote e patate komt van Keizer Culinair (www.keizerculinair.nl). Deze soep is goed in te vriezen, dan heb je een lekkere en gezonde soep die je binnen no time op tafel zet.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

  • 600 gram aardappels
  • 600 gram wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • 50 gram boter
  • 3 liter kippenbouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 blaadjes salie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Gemalen zwarte peper

Verwarm de bouillon totdat deze bijna kookt. Hiervoor kun je zelfgemaakte kippenbouillon gebruiken (zie mijn recept), of bouillonblokjes. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in blokjes. Schil de wortel en was de bleekselderij, en snijd deze in kleine stukjes. Pel de ui en snipper deze.

Wortels  Wortelsoep

Neem een grote soeppan en laat de boter daarin smelten. Fruit de ui totdat deze glazig wordt. Doe daarna de overige groenten in de pan. Schud de groenten totdat alles is bedekt met boter. Schenk daarna de opgewarmde bouillon op de groenten. Verwarm de bouillon met groenten ongeveer 30 minuten. Breng de bouillon steeds tegen de kook aan, maar laat deze niet koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Verwarm de soep opnieuw en voeg zout en peper toe.

Snijd vervolgens de knoflook in kleine stukjes. Was de salieblaadjes en snijd ze in grote stukken. Neem een koekenpan, verhit hierin olijfolie. Bak eerst de salie, en voeg daarna de knoflook toe. Zet het vuur laag en bak de salie en knoflook aan.

Serveer de soep in soepborden of kommen, en garneer met de salie en knoflook. Buon appetito!