Hoofdgerecht, vis, 2 1/2 uur

Slow Saturday

Sinds gisteren is de lente losgebarsten en dat moet gevierd worden met een lekker licht gerecht. De eerste groene asperges liggen inmiddels weer in de winkel. En wat ziet het er vrolijk uit, zo’n portie groene asperges op je bord. Ze combineren erg goed met zalm, en omdat het slow saturday is, heb ik die zalm heel langzaam laten garen in wat citroensap. Zo krijg je heerlijk frisse zalm. Erg lekker met wat jonge aardappeltjes. Een lentefeest op je bord, die zalm met asperges!

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

– 400 gram verse zalm

– 1 citroen

– 1 sinaasappel

– 250 gram ricotta

– 500 gram asperges

– 500 gram aardappels

– tuinkers

– peper en zout

– olijfolie

– rozemarijn

Je begint met de zalm. Snijd met een scherp mest de zalm in zo dun mogelijke plakken. Maak vervolgens de marinade. Hiervoor pers je de citroen en de helft van de sinaasappel uit in een bord. Strooi wat zout en peper over het citroen-sinaasappelmengsel. Leg vervolgens de zalmplakken in de marinade. Dek af met wat vershoudfolie en laat het ongeveer 2 uur in de ijskast staan. De zalm gaart dan heel langzaam door de citroen (en het zout).

Zalm met asperge

Als de zalm ongeveer 1 1/2 uur aan het garen is begin je met de aardappels. Als het jonge aardappels zijn, hoef je ze niet te schillen, alleen schoon te maken en kleine plekjes weg te snijden. Verwarm de oven voor op 175°C. Kook de aardappels ongeveer 15 minuten. Snijd ze vervolgens in stukjes, leg ze op een ovenschaal en schenk er een goede scheut olijfolie overheen. Strooi wat zout over de aardappels en wat takjes rozemarijn. Bak de aardappels 15 – 20 minuten in de oven.

Snijd de onderkant van de asperges af. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar dat kan wel. Zet de asperges ongeveer 20 minuten in koud water. Breng vervolgens het water aan de kook en kook de asperges ongeveer 4 minuten.

Ten slotte schenk je het sap van de overgebleven 1/2 sinaasappel over de ricotta. Klop de ricotta luchtig met een lepel of garde. Maak ten slotte het bord op met wat plakken zalm, asperges en aardappels die je garneert met de ricotta en wat tuinkers. Enjoy!