Hoofdgerecht, vegetarisch, +/- 1 uur

Januari: zuurkool

Januari is een heerlijke maand voor wintereten. Maar het is vaak ook een maand van goede voornemens en gezond eten. Met deze zuurkool met zalm en garnalen combineer je die twee: lekker winters en toch licht! Ik kocht een portie ingemaakte zuurkool op de markt, daar had de groentenboer deze in een grote ton. Als je de zuurkool op een laag vuur een half uur bakt, is ‘ie een stuk minder zuur.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

– 750 g zuurkool

– 800 g aardappelen

– 1 bakje Hollandse garnalen

– 400 g zalm

– 125 g crème fraîche

– scheutje melk

– dille

– beetje boter

– citroen

Warm de zuurkool op in een grote pan op laag vuur en laat deze een half uur sudderen. In de tussentijd schil je de aardappelen en kookt deze in een pan met water. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Snijd de zalm in kleine blokjes. Neem een ovenschaal en leg hierin de blokjes zalm en de garnalen. Snijd een citroen halverwege door en besprenkel de vis met citroensap. Voeg dille (van ongeveer 3 – 4 takjes) toe. Roer dit door elkaar met ongeveer 60 g crème fraîche. Op de laag vis leg je een laag zuurkool.

Giet de aardappelen af en stamp deze fijn. Voeg een scheutje melk toe en wat zout en peper. Leg een laag aardappelpuree op de zuurkool. Strijk deze glad met de achterkant van een lepel. Bovenop de aardappels smeer je een laag crème fraîche, ook met de achterkant van een lepel. Leg daar ten slotte een paar kleine blokjes boter op. Verwarm de schotel 25 – 30 minuten in de oven.